Tiina Malinen Kohti vapaiden yksilöiden yhteisöllisyyttä

Vaikuta lainsäädäntöön – oikeasti

Aina välillä onnistun olemaan vakuuttunut, että kaikesta huolimatta maailma kehittyy jatkuvasti parempaan suuntaan, sittenkin vaikka vauhti näin reaaliaikakulttuurin kasvatista välillä tuntuisi tuskastuttavan hitaalta. Eräs ehdottoman myönteinen muutos on vajaa vuosi sitten mahdolliseksi tullut kansalaisaloite. Parhaassa tapauksessa kyseessä voi olla yleisen äänioikeuden veroinen harppaus Suomen historiassa. Edustuksellisesta demokratiasta ollaan otettu askel kohti todellista kansanvaltaa. Ainakin teoriassa suomalaiset voivat ensimmäistä kertaa aidosti pyrkiä vaikuttamaan lainsäädäntöön muutoinkin kuin välillisesti.

Vielä jää nähtäväksi, miten suuri tai pieni askel kansalaisaloite käytännössä on. 50 000 kansalaisen kannatus ei vielä tarkoita enemmistön kannatusta, joten hallitukselle ja eduskunnalle jää erittäin suuri valta kohdella aloitteita, kuten parhaimmaksi näkevät. Jos valitsemamme edustajat haluaisivat oikein törkeästi käyttäytyä perustuslain henkeä vastaan, he voisivat hylätä vaikka kaikki aloitteet. Näinhän esimerkiksi Tampereen kaupunginvaltuusto toimi, kun yli viisi prosenttia kaupunkilaisista vaati kansanäänestystä Rantaväylän tunnelista. Parhaassa tapauksessa julkinen paine kuitenkin riittää aloitteiden kohtelemiseen asiaankuuluvasti.

Demokratiaa parantavia mekanismeja on, mielenkiintoista kyllä, vastustettu aivan samoilla argumenteilla kuin yleistä äänioikeuttakin: rahvaan edustajat ovat tyhmiä ja moukkamaisia, eikä heille näin ollen tulisi suoda vaikutusvaltaa itseään koskevissa asioissa. Tähän sisältyy sellainen varsin erikoinen ajatusharha, kuin päättämään jo päässeet olisivat lähtökohtaisesti jotenkin keskimääräistä valistuneempia, harkintakykyisempiä ja vähemmän itsekkäitä.

Ensimmäisenä tarvittavan kannatusmäärän sai turkistarhauksen kieltämistä koskeva lakialoite, joka aloitti keräyksen jo ennen kuin oikeusministeriö ehti toteuttaa sähköisen kannatusilmoituspalvelun. Kävipä aloitteelle eduskunnassa miten tahansa, kyseessä on historiallinen merkkipaalu, toivon mukaan myös vahva viesti siitä, miten suuren merkityksen suomalaiset antavat eläinten kohtelulle. Toisaalta lievä alakulo iskee, kun katsoo mikä aloite tällä hetkellä on lähimpänä tuota käsittelyyn menoa: energiajuomien myynnin kieltäminen alle 16-vuotiailta. Idean hyvyyteen sinänsä kantaa ottamatta tulee nimittäin mieleen, että lisää kieltoja ja rajoituksiako me eniten tässä maassa kaipaamme. Aloitetta tarkemmin tutkiessa voidaan kuitenkin huomata, että nimiä on kerätty jo viisi kuukautta ja vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä, että se puolen vuoden määräaikaan mennessä saavuttaisi edes puolta vaadittavasta kannatuksesta.

Viimeisen kuukauden aikana on avautunut kolme hyvän lähdön saanutta ja potentiaalisilta vaikutuksiltaan varsin merkittävää aloitetta, jotka oikeastaan ansaitsisivat kukin oman kirjoituksensa. Nämä olen itse allekirjoittanut, ja toivoisin myös teidän tätä lukevien tekevän samoin. Allekirjoittaminen vaatii vain pankkitunnukset ja pari minuuttia aikaa.

  1. Järkeä tekijänoikeuslakiin korjaa joitain tämänhetkisen tekijänoikeuslain räikeimmistä epäkohdista. Toteutuessaan se helpottaisi luovaa työtä, opetusta ja tavallisen kuluttajan asemaa. Aloite ei päivitä koko omaksi irvikuvakseen muuttunutta järjestelmää, mutta se edustaa maltillista kompromissiratkaisua, joten läpisaamismahdollisuuksien luulisi olevan erinomaiset. Aloitteen merkityksestä tekijänoikeussolmuista pahiten kärsiville nuoremmille sukupolville kertonee jotain se, että sitä ovat ilmoittaneet kannattavansa kaikkien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt.
  2. Toimenpidealoite perustulosta. Suomessa vallitsee laaja konsensus siitä, ettei ketään saa jättää kadulle nälkiintymään. Valitettavasti erilaisista tukimuodoista on paisunut niin mittava ja näännyttävä sotku, että se itsessään toimii usein pahimpana esteenä ihmisten yrityksille kohentaa asemaansa. Perustulo / negatiivinen tulovero / kansalaispalkka on yli oikeisto-vasemmistorajojen halki kannatettu malli, joka yksinkertaistaisi järjestelmän nykyajan työmarkkinoita vastaavaksi korvaamalla kaikki lomakerumbat yhdellä selkeällä tukimuodolla. Erityisen hieno asia perustulo olisi yrittäjille, taiteilijoille, pätkätyöläisille, vakavasti sairaille ja lapsiperheille.
  3. Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen. Pari-kolmikymppisistä suomalaisista yli kolmannes on käyttänyt kannabista, miehistä lähes puolet. Kasvattajia arvioidaan olevan maassamme 40–60 tuhatta. Yleisyydestään huolimatta hamppu ei näyttäisi tuottaneen ollenkaan saman mittakaavan ongelmia kuin lailliset huumeet alkoholi ja nikotiini. Itse asiassa selvästi pahin haitta näyttäisi tällä hetkellä olevan laittomuuden aiheuttama syrjäyttämisuhka yhteiskunnan taholta. Kieltolakien on moneen kertaan osoitettu ruokkivan järjestäytynyttä rikollisuutta, vaikeuttavan hoitoon hakeutumista ja lisäävän käyttöä. Olisi korkea aika saattaa tämäkin päihde valvonnan alaiseksi, pois alaikäisten ulottuvilta ja verolle pantavaksi. Poliisin määrärahoille olisi huomattavasti tarpeellisempaa käyttöä kuin hippien oikeusturvan rikkominen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Järkeä tekijänoikeuslakiin- aloitteen allekirjoittaminen vaatii kyllä huomattavasti enemmän aikaa kuin pari minuuttia. Olen jo useampaan kertaan yrittänyt lukea tekstiä läpi mutta siinä on aivan hirvittävästi luettavaa. Tuntuu siltä, että pitäisi olla lakimies, jotta voisi ymmärtää kaiken mihin sitoutuu allekirjoittamalla. Ehkä jossain vaiheessa allekirjoitan sen, kunhan ensin ymmärrän sen kokonaisuudessaan.

Käyttäjän tiinamalinen kuva
Tiina Malinen

Siinä on tosiaan useimmista kansalaisalotteista poiketen kirjoitettu ihan lakimiesten johdolla valmis lakialoite, koska lainvalmistelutyö tällä saralla on aiemminkin osoittautunut puuttelliseksi. Tavalliselle tallaajalle varsin hyvä kuvaus sen sisällöstä on tämä MikroPC:n juttu: http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/kansalaisalo...

Pähkinänkuoressa muutoksia nykyiseen lakiin olisivat (kampanjan Facebook-sivulta):
- Pääasiallinen tavoite on korjata voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta
- Ei muuta tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi
- Pyrkii parantamaan artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa sekä uusien verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämistä
- Annetaan parodia- ja satiirioikeus
- Jatkossa yksityisiä kopioita saa tehdä omaan käyttöönsä ja antaa sen ulkopuolisen tehtäväksi, eli mahdollistaa verkkotallennuspalveluiden kehittämisen, mm. TV-kaista
- Artistien rinnakkaislisensointi- ja kielto-oikeus, jolla artistit mm. saavat, niin halutessaan, käyttää avointa lisenssiä
- Kohtuullisuuskysymykset ja korvaustandardi
- Paluu tekijänoikeusrikkomukseen ja yksityisen verkkovalvonnan rajaaminen
- Opetus- ja tutkimuskäyttöön tehdyt teokset sallitaan myös "virtuaalisissa luokkahuoneissa"

Lassi Nokelainen

Hyvä teksti. Tein itse vähän samanlaisen vähän aikaa sitten :) Hienoja kannanottoja ja perusteellinen. Allekirjoitettu on :)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kannatan itsekin mainittua kolmea asiaa (ja allekirjoitan ne kaikki, en minä sillä), mutta kaikissa niissä on jo kansalaisaloitejärjestelmään sisäänrakennettu valuvika.

Niiden ei tarvitse johtaa yhtään mihinkään. Eduskunnan ei ole pakko hyväksyä niitä. Eduskunta voi todeta, että ei nyt ja se siitä. Aloitteiden puuhahenkilöt voivat jäädä valittamaan, että taas ei kansan ääntä kuunneltu, mutta sen kummempaa juridista merkitystä sillä ei ole.

Entäpä toisinpäin? Jos eduskunta päättääkin hyväksyä jonkin aloitteen, sen vastustajat sanovat - aivan oikeutetusti - että heiltä ei ole kysytty mielipidettä lainkaan. Nykyinen kansalaisaloitejärjestelmä ei tosiaan sisällä mitään mekanismia sen määrittämiseen, kuinka moni aloitetta itse asiassa vastustaa.

Yksinkertainen ratkaisu molempiin ongelmiin olisi se, että kaikki aloitteet alistettaisiin suoraan sitovaan kansanäänestykseen eikä eduskunnalta kysyttäisi mitään. Ja kuinka ollakaan, tällainen aloitekin sieltä joukosta löytyy :)

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6

Toimituksen poiminnat